Syria Winter '07

Winter 2007 - aku,faiq,mataq,nadzeem telah membuat keputusan untuk menjelajah Syria selama 5 hari... kebetulan pula ketika itu aku mengikuti Medic Camp yang dianjurkan oleh FIMA di Amman, so plan ini terpaksa dipostpone sehingga selesai Camp tersebut...setelah selesai sahaja mengikuti Camp tersebut n penat pun tak hilang lagi, tup...tup...malam tu jugak aku dapat call dari Faiq "salam...dah packing barang lom? esok pagi kite dah nak gerak ni!"...adeh!...di sebabkan dah janji sebelum ni ,so aku gagahkan jugak untuk packing barang2 yang nak dibawa ke sana....aku tidur awal sket malam tu...nak recharge balik tenaga untuk hari esok...

kami bertolak ke Syria dalam kul 9pg dari Mujammak(Stesen Bas) Amman Jadid menaiki Sarfis (lebih kurang macam taxi tapi lagi murah)...alhamdulillah kami selamat sampai di bandar Dimasq (Damsyik) lebih kurang kul 2pm...

selama 5 hari berada di Syria ini,kami sempat menziarahi bandar Dimasq (Damsyik), Homs, Halab (Aleppo)...kami memilih untuk menaiki keretapi untuk bergerak dari satu bandar ke satu bandar...feel dia lain sket naik train ni berbanding dengan bus,taxi,dll.... yang bestnya train ni, boleh tengok pemandangan kanan kiri... ade masa lalu kat pdang pasir...pastu lalu kat kawasan pergunungan plak...then lalu kat ladang2 plak...memang xbosan la...lagi satu train kat Syria ni siap ada pelayan lagi...hidang air segala....heh

antara tempat yang kami ziarah di Dimasq ialah Masjid Umawi(Omayyad Mosque),Souq(Pasar) Hamidi, Maqam(Kubur) Salehuddin Al-Ayubi dan banyak lagi...
di Homs pula kami sempat ziarah Masjid Khaled Al-Waled , Qal3ah Husn ...
di Halab pula antara yang sempat kami ziarah ialah Qal3ah Halab yang sangat terkenal...dan banyak lagi tempat2 menarik lain yg kami lawati...

dah malas nak crite panjang lebar...foto2 kat bawah ni akan menceritakan Pengembaraan 5 hari kami di bumi Syria ni...

Peta Syria

kat border Jordan-Syria...kene bayar 5JD cukai kluar Jordan

duty free kat border

Dimasq......

bandar Dimasq agak sibuk tym kitorang sampai



Gen 2 di Dimasq

lunch 'Nasi Mandi'...mmg best


'halawiyat' Dimasq


Souq(Pasar) Hamidi


dalam Souq Hamidi...mcam2 ada n murah2!





Masjid Umawi


burung2 merpati sekitar Masjid Umawi



dalam masjid Umawi




Maqam Salahuddin Al-Ayyubi






maqam sape ntah ni..lupa plak


gamba ni atas permintaan bapak budak ni...bukan kami..heh


coctail Dimasq

planning untuk hari esok...








eh...kancil pun ade , ingatkan Gen 2 tu je...

on da way ke Homs

siap ada pelayan lagi ni...


terlena sementara nak sampai Homs...

Homs.........

Qal3ah Huson



dalam Qal3ah

Masjid Khaled al-Waled



maqam Abdullah bin Umar al-Khattab dlm masjid ni...

ni plak maqam $^&%^*....lupa plak...


dinner dgn akak korea yg kebetulan travel Syria ni sorang2...

pusing2 bandar Homs d malam hari...



keesokan harinya kitorang bergerak ke Halab (Aleppo)....



Qal3ah Halab




perut pun dah berbunyi...lunch jap...

boleh tahan gak 'Jaj 3al Faham' (Ayam Panggang) ni...


....berulamkan 'Salatah'...mmg kacip





dah penat jalan, lepak kat masjid la plak...








malam tu ambik train patah balik ke Dimasq...


alhamdulillah, kitorang selamat sampai Dimasq lepas subuh....sejuk yg amat sgt pagi tu...menggigil-gigil dibuatnya tym nak berwuduk...

kitorang stay 1hari lg kat Dimasq utk ziarah tempat2 yg kitorang xsempat nak pergi sebelum ni....



Labels: , , , | edit post
Rate : 
0 Responses