3rd,4th days-PARIS

-train berhenti di Gard De Nord - stesen utara
-cam bese smpai2 je trus p cari tourist info
-p simpan beg
-bli tket metro
-start jalan
-yg best nye kat paris ni stesen metro dia mostly dkat dgn tmpat2 pelancongan...so snang la....turun je dr metro dah smpai tmpat2 yg nk d lawat tu...1lg yg menarik kat sini, dlam Metro ade je penyanyi/pemuzik jalanan buat show...kadang2 best gak lagu yg d mainkan...haha...
-mula2 p the louvre museum....mak ai...ramai gile org tgh que nk bli tket masuk the louvre...lantak la...beratur je...alang2 da sampai....
-aku snanye bukan suke sgt masuk2 museum ni....bosan gile...tp sbb the louvre ni mmg femes n tersimpannye potrait monalisa by leonardo da vinci aku kene masuk gak....nk la tgk jgk camne gamba dia yg ori....haha....
-ingatkan kecik je the louvre ni....rupenye bsar gile.....bertingkat2 plak tu...mmg blh sesat la...nasib baik dia mmg dah sdiakan peta lagi utk tourist...so snang la sket nk explore museum ni...
-jalan punye jalan xjumpa2 jgk monalisa ni....siot btul dia sngaja ltak kat tingkat atas potrait monalisa ni...ye la kalo ltak kat bwah konpem xde org nak naik atas plak nanti kan...heh
-lpas je jumpa monalisa kitorang round dlm museum tu jap pastu kluar utk melihat scene the louvre dr luar plak....aku sgt truja melihat the louvre ni...tangkap gamba...haha
-nk metro balik...p notre dame plak....terkenal dgn crite The Huntchback of Notre Dame( Quasimodo)...
-p arch de triumph...skjap je...amek gamba...
-trus ke tempat yg d nanti2kan....eiffel tower...wah, aku dah sampai eiffel tower....mmg smart la eiffel tower ni....tp yg slacknye kalo nk naik stiap tingkat tu ade harge tersendiri....kalo xsilap nk naik smpai ke puncak lbih kurang 12euro ....so aku xjd la naik....lepak2 jap kat taman dpan eiffel....snap gamba skeping dua...
-lepak sampai malam coz nk tgk eiffel tower yg bergemerlapan n bercahaya...mmg lawa gile la night view eiffel....malam tu eiffel kaler biru...haha....for ur info..stiap jam eiffel akan berkelip2 utk beberapa minit....mmg xleh lupa this moment
-pd mase yg same, mando dpt msg dr ejad n da geng, diorang plak tgh lepak btul2 dpan masjid biru smbil menikmati keindahan nite view nya...huh
-p cari hotel yg dh d reserve smalam...kawasan dia agak terpencil...tp ok la...better drp tdo tepi jalan...haha
-on da way nk ke tmpat hotel tu dlm metro....tetiba..."ya ALLAH"...bangsatnye..."aku terformat memory card"....arghhh tidak....sume gamba dlm dslr mando dr hari pertama sume hanya tinggal kenangan....dlm kamera aku plak xde la bnyak sgt kalo nk d banding dgn kamera mando....
-kitorang smpai ke hotel dgn prasaan agak sugul n pasrah memikirkan gamba2 tu...tp masih berharap gamba2 tu dpt d retrieve kembali....katenye faisal pernah gtau gamba2 yg trdelete blh d retrieve dgn software khas...tp kitorang redha je la...
-tdo dgn nyenyak
-bgun agak lewat...siap2 nk ke disneyland...
-p gard de nord smula....bli tket metro utk ke zone 6(disneyland)....
-macam syaiton ramai gile org nk masuk..bersesak2...mcm p dgr cramah...kitorang ambik pakej yg 48euro tp ble tunjuk international student card dpt 38euro je...kire ok la...tp still mahal jgk...haha
-stay smpai ptg...sblom balik smpat tgk lion king show....ok la...
-dlm kul 4 ptg patah balik ke gard de nord...
-ikut pd plan, esok nk ke barcelona,spain....so hri ni nk kene reserve seat coz train tgh malam dr paris ke barcelona xbnyak....actually train paris-barcelona hanye ade 2 kali je sehari...kalo nk ambik yg siang punye mmg bosan la duk dlm train...17hours...blh mati...haha...kalo ambik yg tgh malam punye dlm 6jam je....naik train,tdo,bangun je trus sampai barca...kire ok la kan?!...
-alik2 mase nk byar seventeen euro dia cakap xcukup ni...rupa2nye kitorang salah dgr...seventy euro yg sbnrnye....mak ai...pesal mahal gile bangkong ni...spatutnye less than 20euro je...
-pastu akak kat counter tu cakap yg murah seatnye dah abes...tinggal yg 1st class je....patut la mahal sgt...aduss....frust lg....so babai la spain..kene tukar plan la nampak gayenye....
-so utk mengisi mase yg ade, kitorang plan nk peg balik tempat2 yg dah pergi smalam just nak tangkap balik gambar2 yg dh terdelete tu.... so dgn pantas n tanpa membuang mase kitorang pergi la balik the louvre(xmasuk... just tangkap gamba kat luar), notre dame,arc de triumph, and sementara menunggu senja kitorang sempat ke sacre cour.....pastu dh agak nk senja trus bergerak ke eiffel tower utk mendapatkan nite view nye...
-fuhhh...baru la rase hepy balik...
-dlm kul 10 camtu kitorang balik ke gard de nord smula utk berehat n bermalam kat sana...so merempat lg la malam ni....kalo ikut pd plan asal mlm ni kitorang akan tdo dlm train paris-barca...nak wat camne...nasib2...
-macam bese kul 1pg kene halau kluar dgn polis/guard...kitorang lepak btol2 kat dpan entrance gard de nord...kat luar sejuk gile la....nak xnak kena bukak sleeping bag....mata semakin layu...tp yg xbest nye agak ramai org mabuk kat luar tu...macam2 ragam...yg agak menjijikkan n menggelikan adalah sorang tua ni+mabuk+xpkai baju+buncit+penuh dgn bulu+macam ade taik kat bulu2 tu...pastu plak duk renjis2 air dkat dgn kitorang...nmpak macam bekas paderi tgh baptized org pun ade...haha...
-nak xnak kene tdo gak...kalo x esok xde energy nk jalan....
-dlm kul 4.30 camtu kene kejut ngan guard...dia cakap station dah bukak...
-solat subuh....bertolak ke gard de lyon
-breakfast...prepare nk brtolak ke Geneva dlm kul 8pg....


dalam Thalys on da way ke Paris

ramai sungguh orang dalam The Louvre




saksikan Potret Monlisa live!

kat luar the Louvre



depan arc de triumph


notre dame

depan Notre DameSacre Coure

Eiffel Tower

Nite view Eiffel







Main entrance Disneyland Paris

Disneyland Paris











Labels: , | edit post
Rate : 
0 Responses