day 17 - COPPENHAGEN

-memandangkan masih berbaki 5 hari lagi validity Eurail Global pass ni....hari ni kitorang plan nak naik ke Coppenhagen(Denmark) plak....atau juga di sebut Kobenhaven....dari frankfurt kitorang ambik train ke hannover smula....di hannover main station kitorang buat reservation utk ke coppenhagen melalui hamburg....nak xnak memang kene transit kat hamburg gak....reservation kali ni pun xde la mahal sangat...xsampai 10euro kalo xsilap...
-sementara tunggu train Hannover-Coppenhagen kitorang lepak2 jap....
-train kali ni agak lama...8jam jgk kot...coz coppenhagen agak jauh dari german....utk sampai ke coppenhagen train terpaksa masuk dalam ferry...tapi xlama pun...lbih kurang 40minit je....so dalam mase 40minit tu sume penumpang di kehendaki kluar n x d benarkan duk dlam train....so kitorang p naik tingkat paling atas ferry tu...ambik angin....
-alhamdulillah kitorang sampai main station coppenhagen agak petang lebih kurang kul 3.30ptg...
-p simpan beg, tourist info, start jalan...
-kat sini pun sama cam kat budapest aritu, diorang x guna currency euro....ape ntah name currency dia..lupa plak...
-mase jalan2 tu tetibe ternampak 1 gerai ni....penjual dia 2org pakcik xde la tua sangat...berjambang...sah muslim ni...yg aku ingat diorang ade jual macam2 jenis kurma...ade 1 jenis kurma tu nampak cam best gile...dlm kurma tu ade kacang walnut...kebetulan kitorang nak tau kul brape magrib coz nak bukak pose....pe lagi aku pun p tanye pakcik tu...
"salam...muslims?"
"alhamdulillah" dia jawab
"from where?"aku tanye balik
"morocco"
-pastu aku tanye la psal waktu solat kat coppenhagen ni...baik betul pakcik ni...dia siap bagi jadual waktu solat complete utk bulan 9....kitorang nak tau utk harini je...haha....
-dalam hati aku harap2 dia bg la sket kurma utk kitorang wat berbuka...skali pakcik yg sorang lagi kluar dgn 1 bungkusan kecik...
"take this for iftor...free for u"...
"alhamdulillah, syukran"
-rezeki yg x di sangka2...
-kitorang sempat bertanyakan tentang masjid kat coppenhagen ni...pakcik tu cakap xde tapi surau adela...dah abes jalan2 kitorang try la p cari surau tu...tp xjumpa...
-kitorang berbuka kat station je...pastu kluar balik, saje nak tgk nite view coppenhagen ni sambil minum milkshake yg dibeli kat seven eleven...malam tu sgt2 la sejuk...
-kitorang bermalam kat epot coppenhagen malam tu...
-esok kitorang plan nak p Malmo(Sweeden) jap sblom balik ke german smula....

Coppebhagen main station
inside the station












Labels: , | edit post
Rate : 
0 Responses