day 12 - BUDAPEST

-pagi tu kitorang bangun awal...cari tmpat yg sesuai utk solat...solat subuh
-1st train ke Budapest (Hungary) agak awal....so lpas solat trus naik train takut terlepas....actually kalo terlepas train xpe je...sejam pastu ade lg....tp kitorang malas la nk tunggu lama2...kalo blh bertolak awal lg bgus....
-alhamdulillah kami slamat sampai Budapest main station tgh hari....
-cam bese..simpan bag...p tourist info...pastu start jalan2...
-tourist map kat sini agak berlainan sdikit dgn tempat2 yg kami pergi sebelom ni...nk tau ape klainannye?...kitorang tercari2 mane dia ltak map ni....xnampak langsung walau skeping...surat khabar bnyak la...rupenye2 surat khabar yg kami nampak tu la map nye...snanye tourist map dia wat guna kertas surat khabar je....so mmg nampak cam newspaper la....har3....
-kat Budapest ni 2 benda yg aku suka....Budapest Bridge n Parlament....
-Budapest Bridge mmg femes...dlam mane2 buku travel guide mesti dia ade crite psal bridge ni...so kalo dah dtg Budapest tu singgah la jap tgk bridge ni...ape ntah name dia dlm bahasa Hungary...lupa plak...
-Parlament plak...bgunan dia mmg smart n cantek...
-bnyak lg tmpat2 lain kitorang pergi...layankan gambar2 kat bwah ni...






Parlament

ade history disebalik kasut2 ni
Budapest bridge
Budapest main station at nite

-dh agak nk malam kitorang balik ke station smula...malam ni kitorang akan tdo dlm train skali lg...kitorang akan patah balik ke german dari budapest malam ni....kitorang ambik train Budapest-Munich dlm pukul 8.30pm camtu....sblum bertolak aku sempat bli Pop corn...nampak cam best je....saje nk abeskan duit Hungary yg tinggal beberapa sen lagi ni....actually walaupun Hungary termasuk dalam European Union(EU) tapi dia xpakai currency Euro...sama gak macam Switzerland, Coppenhagen(Denmark), Vienna, Sweeden...
-hampeh betol...bile dah bukak n nak makan popcorn tu dlm train...lemau je rasenye...trus buang je...
-ingatkan xde la ramai sangat org nak p german ni coz budapest dgn munich bukan la dekat...lebih 8jam jgk melangut dlam train....tp ramai giler org dalam train malam tu...ade yg xdapt seat...maybe diorang x reserve seat awal2 kot.....nasib baik kitorang dah reserve awal2...mmg kitorang tak expect langsung harge untuk reserve seat untuk ke munich dari budapest sangat la murah...hanya 3euro...night train plak tu...besenye night train la lagi mahal...papepun syukur je la...save budget...har3...
-for ur info lagi....train kat europe ni memang ade 1-2 gerabak khas utk tourists yg bawak basikal....so, jgn terkejut kalo nampak 1 family, mak ayah anak bwak basikal satu sorang naik train...tu perkara biasa...ramai tourists kat sana especially european travel dgn basikal...haha..n ramai jgk suka bwak anjing diorang naik train...part ni yg aku xbrape suka...
-malam tu kitorang tdo n berehat je sampai la pagi...
Labels: , | edit post
Rate : 
0 Responses