day 10 - VENICE

-kami bertolak ke Venice pada pagi 27 Ogos 08...
-alhamdulillah kami selamat sampai pada tengahari...
-p Tourist Info...bli map..
-focus kami utk sampai ke Piaza San Marco yakni mercu tanda Venice
-terdapat 2 cara utk ke sana samada berjalanan kaki or naik boat....kami memilih utk berjalan kaki ke sana walaupun Piaza San Marco agak jauh drp train station dan patah balik ke stesen smula dgn menaiki boat....coz nak naik boat bukan free.....1 trip 6euro....so kalo naik boat pergi n balik dah abes 12 euro....so kitorang abes 6euro je la utk boat aritu...
-utk pengetahuan korang, bajet perbelanjaan kami stiap hari adalah 15euro...xkesah la nk bli ape janji xlbih dr 15euro...huhu...
-kitorang mula berjalan....bangunan2 (kdai/rumah) sangat unik....ianya tersusun rapi...antara bangunan2 tersebut plak ade lorong2 kecik...pastu plak antara bangunan2 tu ade jambatan kecik di bwahnya ade sungai....so memang sgt mudah untuk sesat jika memilih untuk berjalan kaki...tetapi utk mereka yg sukakan adventure ini akan memberikan kepuasan bg mereka...
-antara tradmark Venice lagi ialah Gondola....gondola ni ala2 sampan....tapi lawa lagi la.....besenye tourists yg p sana mesti naik mende alah ni....tp kite yg dah pernah kenal@naik sampan xtringin langsung nak naik...lebih2 lagi kalo nak naik gondola ni kene bayar...lagi la rase malas nak naik...cube teka brape euro skali naik? bukan 10...bukan 20...tapi 80euro...tak logik langsung....haha....
-akhirnya kitorang sampai jgk Plaza San Marco....sape yg tak pernah tgk lg....tgk gambar kat bwah ni...
-dah puas bergambar kat sana kitorang bli tket boat utk patah balik ke station....
-lepak2 sampai petang kat dpan station...
-aku p cc jap trnasfer gamba ke hard disk....memory card camera dah full
-kul 8.30mlm kitorang bertolak ke Vienna meninggalkan Venice....dgn ini secara rasminya kami begerak meninggalkan Italy....haha...
-malam tu kitorang dapat seat yg cam dalam bilik...1bilik kecik ade lebih kurang 6 seats...kebetulan xramai org nak p Vienna malam tu...so dlm bilik tu hanya aku ngan mando je + ade sorang akak pompuan...dia nk ke Vienna jgk katenye...
-camne ntah tetibe time org nk cek tket dia ade problem ngan tket...dia dah la x brape fasih berbahasa Italy....so lpas bincang2 ngan pakcik yg cek tket tu, dia kene beli tiket baru...hargenye sgt mahal..80 euro lebih gak kalo xsilap...tp bukan skrg, dia kene bli dekat border Italy-Austria nanti....akak tu dah cuak gile da...kelihatan dia cam xbawak banyak duit... hanya ade beberapa euro je dlam dompet....kesian gile...kalo kitorang bwak 3ribu euro nak je support akak tu bli tiket..apakan daya, itu hanyalah khayalan semata....kitorang sniri pun belum tentu cukup nk spend duit dlam wallet ni until last day....sob3...akak tu xdapat tdo...hanye dpt mengalirkan air mata sepanjang malam...sorry....
-kami bermalam dlm train sampai pagi....



Gondola



Piazza San Marco


San Marco Panoramic View
Labels: , | edit post
Rate : 
0 Responses