day 8 - FLORENCE , PISA

-pagi2 lagi kami bertolak ke Florence dari Milan main station
-dlm pukul 10pagi kami sampai di Florence main station
-sudah kami jangka kondisi station di florence xjauh beza dgn Milan...tp ok la drpd milan...
-tanpa membuang mase kami trus ke Tourist Info utk mendapatkan map....aku p bli kopi jap kat McD...sejak minum hot coffee kat Frankfurt haritu aku dah ketagih stiap hari nk minum kopi...haha....hot coffee besenye dlm 1euro secawan....
-ni antara tempat2 yg sempat kami lawat di Florence...layankan...heh






20euro sekeping Cd tu..










-dalam kul 2ptg kitorang plan nk p Pisa terus memandangkan dah selesai round Florence.....pukul 3ptg sampai di train station Pisa....menurut research yg aku dah buat(forum2 psal travel kat tenet) sblum start travel ni, untuk ke Pisa Leaning Tower @ menara condong pisa ianya memakan mase 20minit utk sampai ke sana dgn menaiki bus dan tiket bus tersebut blh di dapati di Tobacco Shop dlm station tersebut....ternyata ianya benar...ni lah antara pekdah yg kite dapat kalo kite dah prepare awal2 from A-Z xkesah la nk travel ke mane2 pun....
-wah Pisa Leaning Tower! One of the Great Landmarks in Da World....kitorang terpaku sebentar...aku kagum melihat tower ni yg condong tp still x terbalik until now...huh...
-1benda aku nk share kat sini....agak lawak snanye...tym kitorang sampai kat gate nk masuk ke kawasan pisa tower ni, dah nampak dari jauh ramai giler org tgh tangkap gambar...ape yg lawaknye?...yg lawaknye masing2 buat gaya yg same....gaya ala2 nk tolak pisa tower ni....tgk gamba kat bwah ni...haha
-kami lepak2 kat situ until lewat ptg....bnyak gak aku tangkap gambar kat sini....souvenir kat sini pun agak murah berbanding tempat lain...maybe sbb Pisa ni kat kawasan agak pedalaman kot...ntah la...so ape lagi...aku ade gak la bli 1-2 souvenir kat sini....
-kami bercadang nk trus ke Rome n tdo kat sana memandangkan cam xbest je stay kat Pisa train station malam tu....

lol

pisa leaning tower



panoramic view of pisa

-lpas solat asar kitorang trus ambik train ke Rome....
-lebih kurang pukul 10.30pm kitorang sampai di Rome main station....best la jgk station dia kalo nk d banding dgn station2 lain kat Italy ni....
-utk mengelakkan kene halau kitorang cari port yg agak jauh dari org ramai....kitorang bermalam kat bangku between platform malam tu...alhamdulillah selamat....
Labels: , | edit post
Rate : 
0 Responses