day 15,16 - HAMBURG, HANNOVER, FRANKFURT

-dari Berlin kitorang bertolak ke Hamburg plak...Hamburg ni kalo tgk dalam map dia duk kat belah utara Germany...
-kitorang bertolak ke Hamburg lbih kurang kul 7 pagi dr Berlin Hbf...sampai sana dlm tengah hari camtu....
-yg best kat train station Hamburg ni ade satu gerai tu jual Nasi Goreng n Mee Goreng...pe lagi...kitorang trus bli n melantak....haha...bukan senang nak jumpa Nasi Goreng/Mee Goreng kat europe ni...fresh lagi tu...baru lepas masak....kat Zurich haritu ade gak jual nasi goreng tp yg instant punye...so kene panaskan dlm oven la dulu baru leh makan....nasib baik hari tu boleh tumpang jap guna oven kat gerai india...
-pastu kitorang start round bandar Hamburg ni....

Hamburg Hbf







-malam tu kitorang xtdo kat Hamburg...lpas usha2 buku Eurail tu,rupenye xde train utk ke airport hamburg(xpun hamburg mmg xde airport)...lpas magrib kitorang trus ke Hannover utk bermalam kat epot hannover...sblom tdo kitorang plan dulu nak p mane esok....lpas abes round Hannover kitorang ingat nak patah balik ke Frankfurt coz tiket balik Frankfurt-amman 11september x reconfirmkan lagi...takut nanti kang xde seat plak nak balik Jordan...
-so pagi hari ke 16 tu kitorang round Hannover jap....pastu trus ambik train ke Frankfurt Flughafen....actually kalo kitorang x turun kat Frankfurt Flughafen ni kitorang akan sampai ke Frankfurt Hbf....kitorang mmg nk p epot pun, so trus turun kat situ..xyah la susah2 nk pg Hbf pastu ambik train ke epot balik...huh
-sampai2 je kat epot ingatkan hari ni blh la nak reconfirmkan tket kat RJ...bangsat punye makcik tua tu....jawapan yg sama yg dia bg cam hari 1st kitorang sampai dulu...."xde2, aku busy ni nak layan American ni"...dah ler kitorang dtg dari jauh smate nak reconfirm tiket, dia plak cakap camtu....sape xpanas...pastu dia suruh call je Operator RJ cakap nak reconfirm tket...kitorang call la...operator pun 2x5...malas nak crite panjang2...tp last2 dpt jgk la reconfirmkan tket...haih
-mmg sengal RJ ni...sia2 je kitorang patah balik frankfurt...nasib2
-malam tu kitorang bermalam kat epot frankfurt je...
-epot frankfurt mmg best...siap ade musolla(surau) tuk muslim lagi...actually bukan utk muslim je...ade lg prayer room utk agama lain...maybe di sebabkan ramai pekerja/pegawai2 kat epot tu muslim kot...tu la dia buat 1prayer room/surau kat situ utk memudahkan diorang solat...
-so mmg bernasib baik la kitorang...lepak kat surau je malam tu...kalo boring turun jap lepak kat kdai buku...
-kebetulan hari tu org dah start puasa...so dapat la rase terawikh berjemaah kat europe ni....
-aku sempat berkenalan dgn imam hari tu...name dia abd rahman...bdk pakistan tp study kat london...rmh dia kat frankfurt...skali tgk cam umur 20++ ...rupenye2 baru 16tahun...
-katenye stiap hari ade iftar(bukak puasa) kat surau ni...so dia ade la jgk pelawa kitorang bukak puasa skali lpas2 ni...insyallah...megikut pemerhatian kitorang,muslims kat sana sangat la baik n ukhuwah diorang sangat mantap...
Labels: , | edit post
Rate : 
0 Responses