Intro to EuroTrip summer '08

-kami rancang untuk menjelajah benua Eropah sbaik sahaja dapat tahu scholar akan naik + backdated...heh
-bermula drp itu kami study la sket2 pasal europe ni...tgk peta...
-kitorang p buat debit card kat Jordan Ahli Bank....buat xlama sminggu dah leh siap...so ble dah ade debit card ni boleh la kitorang beli tiket flite online, hotel reservation etc....
-actually kitorang rancang nak travel dgn EURAIL GLOBAL PASS-21 DAYS kat europe nanti....kenapa xnaik bas @ cheap flite je utk bergerak dari 1 tempat ke 1 tempat?lagi murah kan? coz kitorang rase dgn train lagi senang kitorang nak gerak...train station plak besenye duk tengah2 bndar....pastu plak train lagi laju dr bas....kalo naik cheap flite walaupun agak murah tapi airport ngan pusat bandar agak jauh...so kat situ dah membazir mase n nak ke pusat bandar kene ambik bas/taxi plak...duk dalam train xde la bosan cam duk dlam bas / flite...leh tgk pemandangan kanan kiri...actually EURAIL GLOBAL PASS-21 DAYS ni valid utk 20buah negara kat Europe dalam mase 21hari....means kitorang boleh pegi mane2 saje dengan pass ni suka2 hati dalam mase 21hari....so lagi banyak tempat kitorang pergi lagi untung la...
-sebaik sahaja scholar masuk, kitorang terus bli tket flite amman-frankfurt dengan harge 590 jod....agak mahal coz kitorang bli last minit....kalo bli 3-4 bulan lpas maybe leh dpat murah sket...
-nasib baik kitorang ambik yg 17ogos...kalo kitorang ambik yg 16ogos abes la coz kitorang still ade final exam Oral Patho...
-lepas bli tiket ke frankfurt, kitorang bli tket Ryanair(cheap flite) frankfurt-london online...total=32euro....ni la 1st time kitorang beli online...mula2 rase cam susah n xyakin....tp snanye senang je....
-kitorang bajet2 sume...kitorang akan habes paling banyak dalam 1800jod utk EuroTrip ni....termasuk sume skali from A-Z...tiket flite+tiket train+makan minum+penginapan+tiket masuk tempat2 yg akan dilawat + lain2....
-16ogos malam, kitorang pack sume barang2 yg nak di bawa...
checklist:
  1. Passport,international student card,debit card,flite tickets
  2. Pakaian,towel
  3. sejadah yg ade kompas
  4. kain sarong
  5. sleeping bag
  6. Europe travel guide
  7. camera
  8. charger camera+phone
  9. minyak angin,panadol
  10. top up credit
Eurail Pass + Traveler's Guide + Timetable + Map

this is what Eurail Pass looks like

Eurail Map


reservation tickets - camni lah rupe tiket yg kite dapat lpas wat seat reservation


antara souvenirs yg aku bli utk family, adek2 n member2...

-antara 'scenic routes' kat europe ni :
  1. Mainz-Koblenz (GERMANY)
  2. Luzern-Interlaken-Jungfrau (SWITZERLAND)
  3. dan banyak lagi....boleh refer kat Eurail Map
-antara jenis2 train yg korang leh jumpa kat europe:
  1. EC - Eurocity
  2. IC - Intercity
  3. ICE - IntercityExpress (High speed train)
  4. TGV - Train a Grande Vitesse ( High speed train ) *
High speed train with supplement or special fare:-
  1. AA - Altaria/Alvia ( spain) *
  2. AP - Alfa Pendular (Portugal)*
  3. AS - Alaris (Spain)*
  4. AVE - Alta Velocidad Espanola (Spain)*
  5. CIS - Cisalpino*
  6. ES - Eurostar*
  7. ESI - Eurostar Italia (Italy)*
  8. EUR -Euromed (Spain)*
  9. P- Pendolino S220 (Finland)*
  10. SC -Supercity (Czech)*
  11. THA -Thalys *
  12. X2 - X2000 (Sweeden)*
Nite train with supplement or special fare:-
  1. EN -Euronight *
  2. CNL - CityNightLine *
  3. Hoteltrain *
* reservation compulsory

- berikut adalah chronology bandar2 yg kitorang singgah sepanjang EuroTrip ni :

FRANKFURT-AMSTERDAM-BRUSSELS-PARIS-GENEVE-ZURICH-MILAN-FLORENCE-PISA-ROME-VENICE-VIENNA-BUDAPEST-MUNICH-BERLIN-HAMBURG-COPPENHAGEN-MALMO-HANNOVER-FRANKFURT-LUXEMBOURG-FRANKFURT-LONDON-FRANKFURT

Labels: | edit post
Rate : 
0 Responses