LONDON - 1st day

-seawal jam 3.30am kami bangun untuk bersahur...lpas solat subuh,kitorang bersiap2 utk bertolak ke Hahn Airport dari Frankfurt Flughafen ni....actually sebelum kitorang sampai sini ingatkan Hahn Airport pun kat Frankfurt Flughafen ni jugak...last2 bile sampai sini baru tau nak peg Hahn Airport bukanla dekat sgt...memakan masa 1jam 3o min gak dari Frankfurt Flughafen ni....Hahn Airport ni lebih kurang cam LCCT la, Frankfurt Flughafen plak cam KLIA....pastu plak xde train utk ke sana...nak xnak kene naik bas...besela cheap flite besenye di anak tirikan cam Airsia la...haha...kat sini cheap flite ada banyak eg: Ryanair,Easyjet...kitorang pilih Ryanair utk ke london...tapi mujurla every hour ade bas ke Hahn Airport dari sini....sebelom bertolak ke Hahn Airport bas ni akan singgah Frankfurt Hbf jap ambik penumpang kat sana....kitorang bertolak ke Hahn Airport kul 6pagi...mula2 pening gak nak cari terminal nak tunggu bas ni...akhirnye jumpa jgk la...tiket bas utk ke Hahn Airport one-way 12euro...agak mahal...nak wat camne nak xnak kene bli la jgk...haha
-kitorang sampai d Hahn Airport lbih kurang kul 7.30pagi...Hahn Airport ni kecik je...skali tgk macam stesen bus pun ade...haha...xkesah la janji dapat cheap flite....sampai2 je epot aku dah cuak da, Ryanair cakap maximum bag 10kg je...pastu plak hanye di benarkan 1 handluggage je...berat bag aku + sleeping bag dah 11kg...last2 nasib baik lpas stelah di cek oleh pengawal kat situ...sedang kitorang bratur utk check in ade sorang akak ni promote tiket bas dari Stansted Airport ke Victoria station bile kitorang dah sampai London nanti...so kitorang pun bli la...snang sket bli awal2 nanti kat sana xyah bratur panjng nak bli lagi....harge dia aku xbrape ingat...lebih kurang 13pound (return ticket) rasenye...yg pastinye kalo bli return ticket lagi jimat...
-flite Ryanair kitorang ke london berlepas jam 10.20pg
-lebih kurang 2jam gak nak sampai London Stansted Airport...
-kitorang sampai sana kul 11.30pg waktu London...
-saat yg d tunggu dah tibe....harap2 lepas la kat imigresen...org cakap susah gile nak lpas imigresen london ni...macam2 kene soal...lebih2 lagi bile dia tgk paspot nama Ahmad/Muhammad...akhirnye kitorang lpas jgk lepas gtau nak stay kat rumah mmber for 3days je....utk sape2 yg nak dtg London pasni be prepared...contact mane2 member kat sana, mintak nama penuh n address diorang kat sana...benda2 ni akan dimintak time urusan imegresen nanti...pastu 1 lg, ble kene soal tu jawablah dgn tenang,yakin+senyuman...buat muka confident je...barulah diorang xsyak pape kat kite...haha...
-dari Stansted Airport kitorang ke Victoria Station dengan menaiki bas yg kitorang dah beli tiketnye awal2 lagi kat Hahn Airport tadi....perjalanan ke sana lebih kurang macam nak peg Hahn Airport gak, 1jam stengah...
-sampai je kitorang kat sana member mando dah tunggu kitorang....terharunye kitorang diorang sanggup ponteng klas petang tu smate nk ambik kitorang...mekasih la bebanyak..
-alang2 dah ponteng klas katenye baik bawak kitorang p jalan2 ptg tu....
-1st skali kitorang di bawa ke Stamford Bridge...peminat bola mesti knal punye...stadium Chelsea..heh...aku sempat bli Mouse Drogba..kebetulan time tu harge dia agak murah 2pound je...pe lagi..aku angkat 1...
-pastu kitorang dibawa ke House of Parliment+Big Ben....wah, akhirnye aku sampai gak sini...
-pastu kitorang p London Eye....actually House of Parliment+Big Ben ni xjauh pun...dekat je....jalan 5minit je dah sampai...
-lepak2 jap,bergambar...
-then kitorang p Westminister
-pastu kitorang di bawa ke MSD london...kitorang solat jamak asar+zohor kat sana...kat MSD ni stiap hari pada bulan ramadhan ade menjual juadah2 berbuka puasa...aku sempat usha harge cendol...mak ai, mahal nak mampos....1gelas = 3pound....lebih kurang RM 20 kalo convert ke Ringggit Malaysia...
-kitorang xbli pape coz member mando dah masak kat rumah..so kitorang berbuka kat rumah member mando je la hari tu....mekasih skali lagi dengan masakan yg sgt lazat....burrrpp...
-malam tu kitorang dibawak kluar berjalan2 lagi...
-1st kitorang ke London Bridge...nite view London Bridge sangat lawa....
-then kitorang p Arena O2( The Dome)....katenye kat sini la artis2 terkenal wat show..eg: britney spears....tapi kitorang xsempat nak masuk pun coz dah nak tutup...heh
-lbih kurang kul 11pm camtu kitorang balik rumah...
-nyenyak gile tdo malam tu....


depan Stamford Bridge

House of Parliment n Big Ben

London Eye




Westminister

on da way ke Barking Station

disini lah kitorang bermukim slama 3hari di London ni

London Bridge

O2 Arena (The Dome)
Labels: , | edit post
Rate : 
0 Responses