day 11 - VIENNA

-bermulalah 1lagi fasa baru dlm prjalanan kami...
-kitorang sampai Vienna awal pagi...dlm kul 6.30am kalo xsilap...kitorang solat subuh dlm train je xsmpat nk solat kat train station coz matahari dh nak naik....
-rehat2 jap....aku p bli roti + hot coffee sgelas utk breakfast....roti dlm 1euro+1euro kopi....
-lpas breakfast p tourist info nk mintak peta...blom sempat nk que ade la pak cik korea sorang ni...tetibe dia bg city map...eh baik la plak...rupenye2 dia nk promote dia nye hostel....agak murah la snanye...pastu dia explain la macam2...bla...bla...bla...siap crite psal tempat2 yg perlu kitorang lawat...haha...lagi bgus...tp kitorang mmg xplan pun nk duk hostel malam tu coz nk jimat budget...kalo budget lari susah gak nanti...
-p cari locker...nasib baik train station kat vienna ni ade locker...so beg sume simpan kat situ je...
-kat vienna ni kitorang naik Metro utk ke tempat2 yg ingin d lawat....tp snanye xyah naik metro pun xpe coz tmpat2 tu xjauh pun...sume dkat2 je...jalan skejap je dah pun sampai...agak membazir rasenye bli tket tu...tket metro for 1day kalo xsilap lebih kurang 5@6 euro gak...huhu...
-ni lah antara tmpat2 yg kitorang lawat....









-dlm kul 3pm camtu kitorang lepak kat Stadpark...lepak2 sampai tertdo..har3...kul 5pm kitorang grak balik....
-kali ni aku xtau nk p mane...lpas je usha2 map, mando trus jalan...ikut je la mando...aku tanye xjawab...
-tmpat yg p kali ni agak jauh...so berbaloi la jgk bli tket metro ni....haha...
-"tu dia,,, tgk sana tu! "...said mando
-owh rupenye ade gak masjid kat veinna ni....alhamdulillah syukur gile dpt jumpa masjid stelah 10 hari jalan2 kat europe ni, ni la 1st time jumpa masjid...time ni la baru kitorang bnar2 menghargai masjid...sblom ni masjid ade dpan mate xrase pape...ble dh jadi camni baru btol2 menghargai...haha...for ur info, ni la satu2nye masjid aka islamic centre kat vienna ni...
-kitorang lepak kat masjid ni smpai isya... ptg2 besenye ade pak cik arab jual kurma kat depan masjid
-mostly muslims yg dtg masjid aritu arab,turkish,indian...org vienna ade la sorang dua....
-sblom magrib kitorang lepak2 kat luar masjid sambil tgk sunset....tenang je rase..
-lpas isyak kitorang balik ke train station smula...
-malam tu kitorang tdo dalam station je cam bese bertemankan sleeping bag...haha....station kat veinna ni 24hrs opened...


Stadpark




the only vienna mosque aka vienna islamic centre
Labels: , | edit post
Rate : 
0 Responses